A Windows 8 egy gyűlölt elemét hozhatja majd vissza a következő Windows 10

A Windows 10 idén ősszel vagy jövő évben megjelenő frissítésében egy teljesen átszabott tálca, Start menü és ablakok mellett a Windows 8 egy sokak által utált eleme is visszatérhet majd az operációs rendszer megújuló felületébe. Ez nem más, mint a képernyőre oldaláról – mindig a lehető legrosszabb pillanatban – beúszó „Charms bar”, ami „Windows widgets” néven térhet majd vissza.

Legalábbis ezt állítja a redmondi berkekből kiszivárgott információk alapján a Windows Latest, ami szerint a névváltozás ellenére az újítás éppen úgy fog működni, mint a Windows 8 korábban felszámolt funkciója. Azaz, a sáv ugyanúgy a képernyő széléről csúszna be a megfelelő ujj- vagy egérmozdulat hatására – bár az még kérdés, hogy milyen funkciók kapnának helyet rajta.

A kép jobb oldalán látható Charms bar-t annyira utálták a népek a Windows 8-ban, hogy a legtöbbeknek az első dolga volt kikapcsolni azt

A Windows 8 esetében itt többek között a Gépház, a kereső, a csatlakoztatott eszközlistáját, valamint az eszköz kikapcsolását lehetővé tevő menü elérését lehetővé tevő gomb volt megtalálható. Ezek elhelyezése ide a táblagépek esetében ésszerű lehetett (bár itt is sokszor akaratlanul sikerült a sávot előhívni, mindössze egy véletlen ujjmozdulattal), de asztali gépek esetében szinte semmi értelme nem volt, és inkább csak a zavart fokozta.

Vélhetően emiatt is dönthetett anno a Microsoft a funkció felszámolása mellett a Windows 10-ben – és jelenleg nem egyértelmű, hogy milyen indokkal vagy okkal is hozná azt vissza. Az sem kizárt, hogy a sávra a Windows 10 tetszőleges felhasználói elemek felrakását is lehetővé teszi majd, ahhoz hasonlóan, ahogy az a Windows Vista oldalsávja esetében is lehetséges volt; vagy hogy ennek valami köze lesz ahhoz a hír- és információmegjelenítő funkcióhoz, ami egyelőre a tálca bővítéseként bukkant fel a Windows 10 legfrissebb változataiban.

Forrás: https://pcforum.hu/