Windows Defender áttekintő: gyors szakértői összefoglaló

A Windows-ba beépített vírusvédelmi és tűzfalas megoldás keveseknek jutna eszébe akkor, ha prémium szintű védelmet keresünk kémprogramok és trójaiak ellen. Vajon ez az eszköz elegendő védelmet nyújt az előbb említett fenyegetések ellen, vagy érdemesebb más megoldást keresni ellenük? Alább leírom, hogy tesztjeim során milyen következtetésekre jutottam.

Biztonság

A Windows Defender Biztonsági Központban megtaláljuk a zsarolóvírusok, trójaiak, közönséges kártevők és vírusok elleni védelmet, amely alapból része a Windows-nak. Vagyis akkor is működik, ha nem telepítünk külső vírusvédelmi szoftvert, így valamilyen alapszintű védelmet mindenképp kap gépünk. Emellett a Defender képes automatikusan észlelni más gyártók vírusvédelmi rendszereit, így nyugodtan és könnyen eltávolíthatjuk a lejárt vagy elavult víruskeresőket, a Windows Defender azonnal helyettesíti azokat.

A tesztlaborok erősen ajánlják

Három napon keresztül teszteltem a Windows Defender-t, és kellemes csalódásként ért, hogy ez az ingyenes eszköz milyen sok funkciót kínál. Nem csak én gondolom úgy, hogy nagyszerű ez a program: a független AV-Test is gyakran a 10-es toplistában szerepelteti a Defender-t, amely kártevő-eltávolításban 100%-os teljesítményt nyújtott (az általam tesztelt minták mindegyikét észlelte).

Egyetlen bökkenő van csak: a Defender nem észlel vagy távolít el számos „alacsony kockázatú” kártevőnek is beillő programot, például a reklámprogramokat se, mivel a legtöbb felhasználót nem zavarják ezek. Habár valóban zavarók tudnak lenni a felugró hirdetések és hasonló idegesítő jelenségek, még mindig elviselhetőbb, mint ha rendszerünket megtámadná egy zsarolóvírus, vagy ellopnák személyes adatainkat.

Ha már a zsarolóvírusokat említettük: a Defender képes integráltan kezelni a Microsoft által kínált felhőalapú tárhelyet, az OneDrive-ot, így azt használja fel az ellenük történő védekezésre. Lehetőséget kapunk arra, hogy a Defender-en keresztül felmásoljuk az OneDrive-ra kritikus fontosságú fájljainkat és mappáinkat, így még zsarolóvírusos támadás esetén is megmaradnak azok a felhőben.A Microsoft védelmének része még a felhő alapú védelem is, így egyaránt hatékony védelmet kapunk az ismert és ismeretlen kártevők ellen. Itt nem találunk kivetnivalót. Azonban zsarolóvírusok ellen nem nyújt valódi védelmet a program, csak integráltak hozzá egy másik (fizetős) Microsoft terméket.

Funkciók

A vírusok és kártevők elleni védelmen túl a Windows Defender-ben megtalálható még a Fokozott biztonságú Windows-tűzfal is, amely nem éppen kezdőbarát eszköz, viszont segítségével átfogó, mindenre kiterjedő tűzfalszabályokat hozhatunk kimenő és bejövő irányokba egyaránt. Helyi hálózatunk védelmének kulcsfontosságú szereplője a tűzfal, ezért örömmel láttuk, hogy a Microsoft ilyen átfogó eszközt nyújt felhasználóinak.

Kapunk még adathalászat elleni védelmet is, amely automatikusan beépül a Microsoft két saját gyártású böngészőjébe, az Internet Explorer-be és a Microsoft Edge-be. Próbára is tettem néhány, a phishtank.com-on lévő közismerten adathalász URL-lel: a rendszer mindegyiket felismerte. Sajnos a Google Chrome-ről már nem mondható el ugyanez: mindenféle figyelmeztetés nélkül beengedett ugyanezekre az URL-okra (mielőtt megkérdeznék: be volt kapcsolva a „védelem a veszélyes weboldalak ellen” funkció). Ha a Chrome-ben szeretnénk használni a Windows Defender adathalászat elleni védelmét akkor a Chrome áruházában található Windows Defender Browser Protection bővítményt kell telepítenünk.

Alaposan testreszabható szülői felügyeleti funkciók

Nagyon nagy megelégedésünkre szolgált, hogy a Defender átfogó szülői felügyeleti megoldásokat is kínál. Ezek a beállítások a felhőben tárolódnak, családtagjaink Windows-fiókjait egy helyen gyűjthetjük össze, így a család rendszergazdának kinevezett tagja felügyelheti hozzáféréseiket és engedélyeiket. Ráadásul a Microsoft azt is lehetővé teszi, hogy különleges, kifejezetten gyerekeknek szánt Windows-fiókokat is létrehozzunk , melyekre automatikusan érvényesülnek a védelmi beállítások. Ez azonban csak a Microsoft Edge böngészőre érvényes, ezért érdemes letiltani a többi böngészőhöz való hozzáférésüket. Az engedélyező és feketelistás funkciók mellett időkorlátokat is megadhatunk, valamint átnézhetjük a családtagok böngészési előzményeit is.

Ingyenes vírusirtóhoz képest elfogadható szülői felügyeleti megoldásokat nyújt a program, viszont közel sem olyan alaposak, mint amiket a Norton vagy a Panda termékekkel kaphatunk.

Kezelhetőség

A Windows Defender alapból megtalálható minden Windows-t futtató gépen, melyeken alapértelmezésben engedélyezett is, ha nincs valami más vírusvédelmi szoftver telepítve. Ebből következik az is, hogy nem szükséges külön telepíteni: már egyből a rendszer telepítésének befejeztével védelmet nyújt. Beállításait két helyen találjuk meg. Egyik hely a Windows Defender Biztonsági Központ, ahol a vírusvédelmet, a szülői felügyeletet, az alapszintű tűzfalat és a rendszer állapotát mutató részlegeket találjuk. A másik, haladó felhasználóknak szánt rész a Fokozott biztonsági Windows tűzfal, ehez laikusoknak jobb nem nyúlniuk, de számukra bőven elegendő és érthető a Biztonsági Központ is.

Támogatás

A Windows-ba gyárilag beépített Windows Defender-rel kapcsolatban felmerülő problémák megoldásában maga a Microsoft segít. Az online Súgó és GYIK-központokban mindent megtalálunk az ellenőrzések indításával és a gyakori problémák megoldásával kapcsolatban. Ha ez nem segített megoldani a problémánkat, akkor „beszélgethetünk” a Microsoft Virtual Agent-tel, a cég ügyféltámogató chatrobotjával (amely csak angolul érhető el, és elsőre megértette a kérdésemet, sikerrel odaküldve a megfelelő weboldalra, ahol problémámra megoldást is találtam). Végül ha ez sem elegendő (vagy ha bármilyen okból nem érhető el számunkra a chatbot), akkor a Microsoft globális támogató rendszerét is igénybe vehetjük, melyben telefonos ügyféltámogatást és hibajegyes rendszert találunk. Elmondható tehát, hogy ha a Windows Defender-rel van valamilyen problémánk, a Microsoft ügyféltámogatói rendszere kellően kiterjedt ahhoz, hogy segítségükkel bármit megoldjunk.

Forrás: safetydetectives