Laptop és PC karbantartás porszívó nélkül?

Ne használjunk pórszívót a laptopok és PC-k tisztításához!

Sokan keresnek meg nap mint nap azzal, hogy kipórszívózták az asztali gépüket vagy a laptopot. szeretném felhívni a veszélyét arra, hogy mi történik, ha önnálóan állunk neki a saját gépünk tisztításának. Sok esetben egy jól kiporszívózott gép nem fog elindulni vagy rögtön hibaüzenet fog minket a képernyő elött fogadni.

A tudás hatalom, főleg ha értesz is hozzá.

Mielőtt belemennék a részletekbe, előtte elmesélek egy történetet, ami számomra nagyon kedves. Sok évvel ezelőtt, amikor még nyomtatókat javítottam hozott hozzám egy kedves idős néni egy lézer nyomtatót, hogy nem működik nézzem meg. Elmondása szerint mielőtt elromlott a nyomtató előtte letakarította és utána már nem nyomtatott semmit. De mi az a semmi? Fontos, hogy ha szervizbe mentek előtte jól jegyezzétek fel a hibát, mert a semmi definíciója az semmi. Tehát megkértem a nénit, hogy mondja el pontosan, hogy mit csinált és mi volt a nyomtató meghibásodásának a pontos története, egyfajta kis történet született. Elég gyorsan sikerűlt megjavítanom a nyomtatót, miután kiderűlt, hogy a néni kivette a festék kazettát és kiporszívózta. Jól sikerűlt a tisztítás, de mégsem.

Mi a tanulság?

Ebből a történetből azt akarom kihozni, hogy bízzuk szakemberre a laptopok karbantartását, mert ha önállóan gyakorlat és képzettség nélkül állunk neki, akkor csak nagyobb gondot okozunk magunknak, mint ha elviszed a laptopot és megcsinálják neked akár 2 óra alatt. Egy laptop karbantartása előtt egy normális szerviz diagnosztikát csinál, szoftverest, hardwarest, leellenőrzi, hogy az ügyfél rendesen kiporszívózta a laptopot 😉 Ha pl.: a ventilátort egy magasnyomású sűrített levegővel agyon fújjuk, akkor letörhetnek a lapátok és tönkre mehet a ventilátor is, ugyan ez igaz a porszívózásra is, ha kiporszívózzuk a ventilátort, úgy tönkre tehetjük a ventilátort és hozzá teszem lehet nem is az a baja. Azon kívűl, hogy szétszedjük, ha beépített akku van akkor azt rögtön bevizsgáljuk, ha túlmelegedés van, akkor nem csak a porcicákat, hanem a hűtőbordát is levesszük és friss új pasztát kap, ellenőrizzük a cmos elem állapotát stb….

Volt olyan ügyfelem akinek a porszívó csöve egy asztali gépen letört egy kondenzátort és utána alaplap hiba lett a vége. Sok esetben pl.: az asztali gépeknél a nem jól megválasztott gépház áll, láttam már olyat is, hogy nem kompatibilis alsó kategóriás hűtőt kapott egy olyan processzor, amiről köztudott, hogy komoly hűtés kell neki. De van ahol csupán a videó kártya csinál olyan meleget a gépházban, hogy szaunázni lehetne benne.

Saját érdekünkben fontos, hogy megfelelő szakemberhez és szervizhez forduljunk, ahol az elvégzett munkára garanciát adnak.